Juiste mindset zorgt voor goede omgang met verandering!

06-04-16 / Zain Alam

Is verandering goed?

Het is een veel gestelde vraag en naar mijn mening een geheel onterechte vraag. Verandering is vaak noodzakelijk en soms ook onvermijdelijk om vooruitgang te bereiken.
De al dan niet juiste omgang met verandering is afhankelijk van de mindset van een individu. Op basis van mijn eigen ervaring kan ik de mindset met betrekking tot verandering onderverdelen in de volgende fasen:
• Aversie: Vermijden en voorkomen
• Neutraliteit: Accepteren en implementeren
• Preferentie: Initiëren en promoten

Ik moet bekennen dat ik in het verleden een bepaalde aversie had tegen verandering vanwege het feit dat ik gesteld ben op planning, zekerheid en een vaste routine. De aversie is echter langzaam maar zeker veranderd in een preferentie voor verandering. Voor mij persoonlijk was de trigger een moment van besef dat ik niet vooruit kan komen in mijn carrière door stil te staan. Ik wil uiteraard vooruit in mijn carrière!

Werken via Solid Professionals

Solid Professionals heeft mij geholpen bij mijn vooruitgang. De werkwijze van Solid Professionals zou gekenmerkt kunnen worden als uniek en innovatief. Solid Professionals kenmerkt zich in mijn optiek door een verandering in de werkwijze waarmee een bemiddelaar te werk gaat. Een erg zinvol eerste intakegesprek op basis van een concrete vacature. En met een erg flexibele agenda om de afspraak in te plannen op een locatie en tijdstip die gunstig was voor beide partijen.

Mijn eerste afspraak met Solid Professionals in mei 2014 werd ingepland op de Zuidas, bij Dickeys, met de partner en oprichter van Solid Professionals nota bene. Het was een vrij informeel en open gesprek. Voor het eerst had ik het gevoel dat ik wist waar ik aan toe was na een gesprek met een bemiddelaar. Het gesprek resulteerde ook direct in een sollicitatieprocedure bij de ING. Een sollicitatiegesprek elders mondde uiteindelijk uit in een nieuwe baan. Solid Professionals moedigde mij ook aan om een voor mij weloverwogen keuze te maken.
In oktober 2015, was ik wederom toe aan een nieuwe uitdaging en verandering. Het eerste wat in mij opkwam was dat ik contact moet opnemen met Solid Professionals. Deze “leap of faith” heeft direct zijn vruchten afgeworpen en geleid tot een nieuwe uitdaging. In januari 2016 ben ik begonnen als Young Financial in het Consolidation & Reporting team, onderdeel van Global Finance binnen ABN AMRO Clearing Bank N.V.

Een baan in de financiële sector

Ik ben nu enige tijd werkzaam in de financiële sector en voel ik mij hierin thuis. Het is een dynamische omgeving met veel wijzigingen in de wet- en regelgeving (o.a. Basel IV en ICAAP), toenemende concurrentie (blockchain technologie en FinTech start-ups) en een veranderende rol binnen de samenleving.

Lees meer over Blockchain

Als conclusie wil ik benadrukken dat verandering altijd goed is. De mindset van een individu is echter bepalend of de verandering een succes wordt. Mij heeft het geleerd om de verandering om mij heen niet langer als een obstakel te zien maar als een kans en een uitdaging om er mijn voordeel mee te doen.

In de woorden van George Bernard Shaw: “Progress is impossible without change, and those who cannot change their minds cannot change anything.”

Zain Alam
Young Professional – Solid Professionals

Deel:

Terug naar blogs