Over Oekraïne, het mankement van democratie en wat wij hiervan leren

06-04-16 / Tim Verlaan

“Het is een schurkenstaat en het zou een schande zijn als Nederland zich daarmee zou associëren”, “Het is goed voor de economie want het bevordert de handel”, “De inwoners van Oekraïne verdienen een kans om zich los te maken van Rusland”, zomaar wat kreten die je vandaag op straat of op kantoor om de oren kunnen vliegen. Het is alsof heel Nederland vandaag is terug gebeamed in de schoolbanken tijdens een les Nederlands. Niemand had zin om die dikke, oersaaie pil daadwerkelijk te lezen en dus is de boekoverhoring voorbereid zoals iedere puber dat nog steeds doet. Je grist hier een samenvattinkje vandaan, je leert een paar feiten uit je hoofd en rijmt dit alles samen met de eerste opinies die je her en der tegenkomt. En dan is de kunst dit zo stellig mogelijk over te brengen als je ondervraagd wordt. Mensen die denken weg te komen met ‘ik heb er geen mening over’ zijn vandaag helemaal de Sjaak. Niet stemmen is namelijk hetzelfde als ‘Ja’ stemmen en een blanco stem is weer in het voordeel van het ‘Nee-kamp’. Leven in een democratie is fijn en weten dat je stem gehoord wordt, is een belangrijk aspect van je onderdeel voelen van de samenleving. Maar het is niet altijd makkelijk hier de juiste vorm aan te geven.

Het is ruim 2 millennia geleden dat de Grieken democratie voor het eerst invoerden en sindsdien kennen we meerdere versies hiervan. Iedere versie heeft als speerpunt dat de macht bij het volk ligt, maar ze kennen wel verschillende voor- en nadelen. Zo won in 2000 George W. Bush de verkiezingen van Al Gore, ondanks het feit dat Al Gore een half miljoen stemmen meer had. De meest zuivere vorm van democratie wordt directe democratie genoemd. Het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne is een voorbeeld van directe democratie, maar hier zitten ook duidelijk haken en ogen aan. Weinig mensen hebben de kennis paraat om er iets zinnigs over te zeggen en als de kiesdrempel van 30% niet wordt gehaald, is het een heleboel kosten en inspanning voor niks.

Binnen Solid Professionals vinden we het ook belangrijk dat een ieders stem wordt gehoord en dat iedereen zich gehoord voelt. Toch kunnen we niet ontkennen dat sommige op- of aanmerking tijdens de 3e donderdag v/d maand verdwijnen in het diepe gat dat ‘de sleur van alle dag’ heet. Om hier het hoofd aan te bieden staat er binnenkort iets spannends te gebeuren binnen Solid Professionals Groep. Gezien de gestage groei van alle onderdelen die het bedrijf momenteel rijk is en de unanieme wens van de partners om duurzaam te ondernemen zijn alle werknemers gevraagd een idee voor nieuwe business te bedenken. De ideeën worden ingestuurd en mogen vervolgens 19e mei worden gepresenteerd. Het concept is naar dat van het beroemde tv-programma Dragons Den. Hierin worden de kandidaten overgelaten aan een meedogenloos kritisch peloton van succesvolle ondernemers. De 19e zullen verschillende werknemers van Solid Professionals ook voor zo’n peloton staan, een peloton dat wellicht iets minder meedogenloos is maar zeker net zo kritisch en hopelijk succesvol!

Tim Verlaan
Medewerker Sales

Deel:

Terug naar blogs