Weg met goede voornemens!

18-01-16 / Hans van Doesburg

2016. Een nieuw jaar is net begonnen. Rond deze periode zie je iedereen weer naar de sportschool rennen om zogenaamd nu écht een keer gezond te gaan leven en in shape te raken voor de flaneermomentjes op het strand. Men gaat weer even aan de fruitshakes in de ochtend om de opgedane extra kilo’s er weer snel af te werken of helemaal mooi; men slaat aan het detoxen.

Maar ja.. wat had je dan gedacht? Het is weer die periode. Die periode van goede voornemens. De periode waar we de kerstgedachte meenemen en ons nu echt voornemen onze eenzame grootmoeder wat vaker een bezoekje te brengen. Toch zijn dat wel punten die we weer gaan meenemen (misschien wel elk jaar weer) in onze goede voornemens. Nog zo’n maatschappelijk verantwoord voornemen; we gaan meer van toegevoegde waarde zijn voor de samenleving; we gaan vrijwilligerswerk doen! Liefst nog met vluchtelingen. Januari/februari wordt de maand dat we dat allemaal gaan uitzoeken. Dat is net na de feestdagen, dan kunnen we het er tijdens die feestdagen nog snel even goed van nemen.
Echter, wat komt er nou terecht van al die voornemens? Ken jij iemand in je omgeving die vol overtuiging zijn voornemens voor het nieuwe jaar verkondigde en ze daadwerkelijk ook heeft uitgevoerd? Nee…?! Ik eigenlijk ook niet. Of ja, misschien wel, maar waarschijnlijk dan dat ene voornemen om meer aan jezelf te denken en meer op vakantie te gaan.

We maken lijstjes. Vaak hebben deze lijstjes met voornemens betrekking op: gezondheid, vriendschap, werk en maatschappelijke betrokkenheid. Ik geloof dat menigeen van dat soort voornemens ongelukkiger wordt. We falen namelijk, uitzonderingen daargelaten, snoeihard.
Daarbij is het ook nog eens irritant. Dat gezeik van iedereen over welke goede dingen zij volgend jaar allemaal gaan doen en dat het nu wel echt gaat gebeuren. Boeiend! Het is mimetische begeerte van de hoogste orde.
Laten we er daarom met z’n allen gewoon mee stoppen. Probeer nou eens niet net als die ander ook allemaal mooie voornemens op te schrijven/rond te bazuinen. In Januari zien we elkaar nog in de sportschool, in Februari al beduidend minder en volgend jaar staat ‘ie weer op het lijstje.
Oftewel:

  1. Maak geen lijstjes met goede voornemens; ze falen over het algemeen toch en dat geeft voornamelijk een negatief gevoel
  2. Niet meer meedoen met dat mee-/napraten van anderen m.b.t. goede voornemens. Kijk zelf naar het nieuwe jaar en bedenk zelf hoe je dat in wilt gaan. (dat kan dus wel met goede voornemens zijn, maar als het goed is zijn die dan behoorlijk intrinsiek gestuurd, realistischer en waarschijnlijk minder in aantal)
  3. Geen tijd meer steken in het proberen die voornemens te gaan halen (die ofwel onrealistisch zijn, ofwel gekopieerd zijn van je buurman en daarmee niet intrinsiek en dus nog een tandje moeilijker), maar gedurende het hele jaar ons gedrag en keuzes eerlijk tegen het licht te houden en op die manier een continue aanpassing te hebben van de dingen die we doen (een soort LEAN toepassing op ons dagelijks leven)

Ik geloof dat wanneer we hier eens eerlijk over nadenken en we hier en daar wat kleine aanpassingen doen, we samen heel veel verschil kunnen gaan maken.
Op een lean-achtig 2016!

Hans van Doesburg
Partner

Deel:

Terug naar blogs